Så fungerar Mobilamusteriet

Så fungerar Mobila Musteriet


Tanken med ett mobilt musteri är att fler ska få tillgång till egen must. Det finns mycket frukt som aldrig tas tillvara och bara blir avfall på tippen och genom att komma nära dig, på jobbet, när du ska på utflykt eller när du är på kolonilotten så kanske chansen är större att du faktiskt tar hand om din frukt.


För att vara säker på att få musta bör du boka en tid. Bokningsystemet "BokaDirekt" kommer att ge dig ett påminnelse inför mustningen. Läs mer om hur lång tid mustningen tar, hur mycket must du kan få ut från din frukt m.m nedan under avsnittet "så fungerar det".


Om du vill att vi kommer hem till din trädgård behöver du bara se till att det finns tillgång till ett eluttag ute (230V), kranvatten med dricksvattenkvalité från utomhusslang och ett plant underlag. För hembokningar krävs större mängder med frukt (ca 250 kg dvs. ca. 15-20 "pappersmatkassar"). Det kanske kan bli ett kul tillfälle att samla ihop dina grannar och vänner och be dem ta med sin frukt också? 


Nyhet! Nu kan man också få hyra hela musteriet en hel dag för att själv producera sin must. En rolig samarbetsövning för hela familj, släkt och vänner:-)!

Priset är 4 250 kronor + 25% moms (för hyra och 2 timmars introduktion). Milersättning tas ut med 40 kr/mil från Södertälje, samt 12 kr/förpackning (3 liters Bag-in-Box dvs. plastpåse och ytterkartong). Nya tillfällen läggs upp efterhand, så kika på bokningssidan eller hör av er till oss med ett sms.


Följ oss gärna på Facebook och Instagram!Klicka på, öppna nytt fönster och printa gärna ut infobladet nedan för fikaborden på arbetsplatserna, eller anslagstavlorna i närområdet så ökar chansen att vi kommer dit.


Välkommen mustälskare!

Så fungerar detVad är äppelmust?


Äppelmust är en traditionell beteckning för naturlig färskpressad äppeljuice utan tillsatser. Sötman kan variera med olika äppelkvalitéter men är till 100% fruktens egen socker.Hur mycket must får jag av mina äpplen?


Beror på äpplesort och mognadsgrad men man kan räkna med ett utbyte på ca 50%, dvs 60kg äpple ger 30 liter must fördelat på 10 stycken 3-liters boxar.Vilken kvalitét behöver äpplena har för att kunna mustas?


Att blanda olika sorter av äpple brukar bli bäst. Det ska gärna vara mogen frukt, gärna fallfrukt för att få ut mest arom i musten. Det gör ingenting om frukten har skador, fläckar eller rost. Tryckmärken, äppelskorv och maskätna äpplen fungerar utmärkt. Däremot ska man inte musta frukt från djurhagar pga. risk för smitta. Samt vid synliga spår av mögelsvamp på frukten ska detta skäras bort så man inte riskerar magbesvär. Undvik också mjölig frukt som ger sämre utbyte och sätter igen pressdukarna.  Päron kan fungera om den inte är för mjölig. En frukt som är bra att pressa ska ha ett visst tuggmotstånd - prova om du hör ett "knak" när du tar en tugga!


Alla frukter kommer att sorteras och tvättas innan mustningen och råmusten upphettas ( pastöriseras) till 79 grader Celcius för att erhålla lång hållbarhet.


Hur ska äpplen lagras i väntan på mustningen?


Svalt och i väl ventilerade lådor, helst inte tättslutande förvaring för det snabbar på mognaden och mögelbildningen genom att äpplena avsöndrar etylen.  Senare under året kan det finnas risk för frostskador om de förvaras utomhus och då kan äpplena täckas nattetid med filt eller dylikt.Hur lång tid tar det att musta?


Kapaciteten hos Mobila Musteriet är ca. 100 liter must på 1,5 timme, från tvätt, kross, press, upphettning (pastörisering) till fyllning i Bag-in-Box.


För garanterad mustning önskar vi att ni bokar en tid via  bokningsystemet, det ger också er en möjlighet att välja den dag, uppställningsplats och tid som passar er bäst. 


Ni lämnar er frukt - väger in - När sedan musten är fylld och färdig- kommer ett meddelande – via SMS eller enligt överenskommelse och musten kan hämtas.


För att kunna uppskatta på ett ungefär hur mycket frukt du har och kan musta, så räkna med att en stor pappkasse från mataffären kan hålla 10-12 kg.  

 

Mobila Musteriet måste dock ha minst ca. 50 kg (3-4 pappkassar från mataffär) för att möjligöra för en kund att få ut sin egna must genom hela tillverkningen. Drop-in för mindre mängder frukt får lämnas in, men då blandas frukterna med andra kunders frukt för att optimera processen.


Mobila Musteriet fyller sedan den upphettade musten på 3 liters Bag-in-Box så att den får en hållbarhet på ca. 1 år i rumstemperatur. Vad händer när musten är klar?


När musten är klar- kommer ett meddelande – via SMS och musten och pressresterna kan hämtas.Pressrester?


Mobila Musteriet kommer att samla ihop dina egna pressrester (fruktrester) i en väl försluten kasse som du får med dig hem igen när du hämtar musten.

Med dessa pressrester kan du antingen kasta direkt somträdgårdsavfall, eller ännu hellre så komposterar du den och får näringsrik ny jord till trädgården.När kan jag musta?


Det finns bokningsbara tider i bokningsystemet via bokadirekt.se från slutet av augusti till början av november, för att hinna musta både sommaräpplen, höst och vinteräpplen.


Uppdateringar om var Ingrid Maries Mobila Musteri befinner sig hittar du både via bokningssystemet och på Facebook - Ingrid Maries Mobila Musteri.Vad krävs för att boka musteriet till egen adress?


Det krävs ca. 250 kg frukt eller mer (ca. 15-20 st "bananlådor" eller "pappmatkassar") för att boka Mobila Musteriet till egen adress. Gå ihop med grannar, arbetskamrater  eller släkt  så kommer ni snart upp i den mängden och ni får även en rolig anledning att träffas! Vill ni inte själva ha all must så kan vi komma överens om en minsta mängd som ni får köpa och resten tillfaller musteriet.

Kontakta oss så bokar Mobila Musteriet in lämplig dag i bokningssystemet!


Det behövs även en jämn uppställningsplats för det Mobila Musteriet (ca.5x3 m). Tillgång till dricksvatten i vattenslang för frukttvättning och rengöring av musteriet samt ett jordat eluttag ute (230V). Slutligen en plats för att lägga pressresterna.


Hur ska musten förvaras?


Boxen kan förvaras oöppnad i rumstemperatur i ca. 1 år, gärna lite svalare och mörkt om möjligt. Öppnad förpackning kan hålla länge, upp till 1 månad i rumstemperatur och 2-3 månader i kyl om den förvaras liggande så att man undviker att luft kommer in vid tappen vid tömning.Välkommen mustälskare!